De meeste variëteiten van appels en peren kunnen geperst worden. De smaak is meestal voller als u kiest voor een mengeling die niet te rijp is.
Combineren met fruit zoals aardbeien, krieken (ontpit), kersen (ontpit), rabarber, aalbes, kruisbes en zwarte bes geeft een extra dimensie aan je sap. Best wel invriezen (oogsttijd juni - juli), zodat ze later in combinatie met appels kunnen geperst worden. Het ingevroren fruit dient voor het persen volledig ontdooid te zijn.
Fruit dat rot of beschimmeld is komt niet in aanmerking voor verwerking. Fruit dat gevallen is of wat aangetast werd door insecten is geen probleem.
Minstens 85% van het te persen fruit moet appels zijn (uitgezonderd in combinatie met peer). Peren mogen niet zacht en melig zijn. Het sap is kwaliteitsvoller als de appels in een korte tijdspanne (max. 1 week) na het oogsten geperst worden. Uw sap laten persen (zonder pasteurisatie) voor bijvoorbeeld cider of wijn is mogelijk voor 0.6€ per liter.